Over

In tweewekelijkse columns ‘Foi Hulanda’, die verschijnen in de weekendbijlage Ñapa van de krant Amigoe op Curaçao, deelt Ramiro Martina onder het pseudoniem Hulio Martina zijn ervaringen als student in Nederland.

Het verlaten van familie en veiligheid als Antilliaanse jongen van achttien met een kleurrijke komaf en de emotionele lading daarvan zijn maar een paar van de thema’s die in de verhalen in deze bundel voorbijkomen.

Ramiro Martina is docent, columnist en podcast-producent. Hij vindt het noodzakelijk om binnen zijn werk voortdurend goede verhalen te vertellen. Niet uitsluitend een weergave en verklaring van feiten, maar ook gevoelens, ervaringen en gebeurtenissen in woorden vatten. Hij gebruikt verhalen om onder andere onbespreekbare ervaringen bespreekbaar te maken, als reflectiemiddel en om zichzelf en anderen te helpen met ontdekken wie ze eigenlijk zijn.

Met deze eerste bundel, Hulio Martina – De inburgering van een Antilliaan, debuteert Ramiro Martina als schrijver. Hij vertelt het verhaal van wat Antillianen al jaren doen, namelijk rond hun achttiende verjaardag het nest verlaten om in Nederland verder te gaan met hun studie.